Om bloggen

j.skriveri är en blogg som j. skriver i, ett eget Project Xanadu, ett litet avstjälpningspalats för allt som inte ville rymma annorstädes, och så många gånger pånyttfödd att den knappt räknas längre

Sök

Arkiv

Subjektiv Krokodil

Senast i fotoalbumet

j.skriveri

205 skräp senare

De oskrivna dagarna skräpar överallt. Men tre nätter i rad nu har inför sömnen början till små texter infunnit sig – för att sedan självfallet vara oåtkomligt förflutna när jag faktiskt sitter med greppet kopplat om tangentbordet. Uttrycket (handlingen att uttrycka) är undflyende, som ett anti-zen eller kanske mindlessness: När jag sitter för att skriva går det bara inte, men orden flödar i helt andra situationer där alla skrivdon saknas.

Reflexiviteten det innebär att aldrig eftervärlda utan bara samtala fram en identitet är underlig och efter fem år är jag fortfarande ovan vid den. Blickar jag bakåt till något jag trots trädan ändå lyckats skriva uppstår känslan av att jag måste ha gått omkring och tänkt samma tre–fyra tankar i tre–fyra år nu, utan inre fortgång. Men så kan det väl inte vara? Något måste jag väl ha byggt – erfarenhet, intuition, kanske karaktär eller åtminstone förhårdnader på näsan. (Eller i alla fall evidens för det himmelskt-naturliga i att låta ens omvärldsliga tankebanor följa ett bittert dao.) Men att spåra min eventuella kosa sedan dess är som att blicka in i en jordkällare en natt utan måne: Det doftar kanske rotfrukt, men i kolmörkret är synorganen värdelösa och risken överhängande att luktens hela budskap handlar om en gammal sättpotatis som bortglömd ligger och skrumpnar för sig själv där inne i ett hörn.

Någonstans på vägen har jag ändå lagt mig till med känslan av att min inre monolog ska ha blivit alltmer obegriplig. Men det kan förstås vara en villfarelse till följd av att jag aldrig längre låter den rullas ut. Annat än vid tillfällen som detta, 205 skräpiga dagar efter det där senaste.

Lämna en kommentar